Prikaži

Program društveno-humanističkih i kulturoloških istraživanja Desničini susreti

Godine 1989. u Zavodu za hrvatsku povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na inicijativu prof. dr. sc. Drage Roksandića utemeljen je Program znanstvenih istraživanja Desničini susreti (često se pojavljuje i naziv Program znanstvenih rasprava Desničini susreti). Već u listopadu 1990. u zagrebačkom Muzeju Mimara održan je znanstveni skup „‘Nova Europa’ (1920‒1941)“. Trebao je to biti tek prvi u nizu znanstvenih rasprava, ali su daljnje programske aktivnosti prekinute zbog Domovinskog rata.

U rujnu 2005. u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom obilježena je stota obljetnica rođenja književnika Vladana Desnice i to je bio prvi korak prema obnavljanju inicijative iz 1989. Program je formalno obnovljen u studenom iste godine i otad kontinuirano djeluje pod novim nazivom Program društveno-humanističkih i kulturoloških istraživanja Desničini susreti.

U međuvremenu je Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije, utemeljen pri Zavodu za hrvatsku povijest, postao ustrojbena jedinica Filozofskog fakulteta Sveučilištau Zagrebu, a Program društveno-humanističkih i kulturoloških istraživanja Desničini susreti jedna od njegovih najprepoznatljivijih aktivnosti.

Više informacija dostupno je u rubrici O programu.